Sonny Boy

Titel: Sonny Boy

Auteur: Annejet van der Zijl

Uitgever: Querodo’s Uitgeverijenbv

Eerste druk: 2004

Ik las de 33ste druk, de filmeditie in paperback.

Waar gaat het over?

Sonny Boy is het waargebeurde verhaal van de gescheiden moeder Rika en de jonge Surinaamse student Waldemar die bij haar op kamers komt wonen. De twee krijgen een relatie waaruit de jonge Waldy wordt geboren. Rika is door haar eigenzinnige leefwijze het buitenbeentje in haar familie, haar ouders waren tegen haar eerste huwelijk (zij katholiek, hij protestant) en later, natuurlijk, tegen de scheiding. Het wordt er allemaal niet beter op als ze een relatie krijgt met een donkere, veel jongere man. Haar twee oudste zoons vertrekken naar hun vader, die later ook hun dochter en hun jongste zoon ‘krijgt’.

Rika en Waldemar bouwen een mooi leven op in Scheveningen, hun relatie houdt ondanks alle tegenwerking en de financiële crisis stand. Ze hebben een goedlopend pension en het gaat ze voor de wind. Rika stuurt zelfs foto’s van haar en haar personeel om op die manier aan haar kinderen te laten zien dat het haar goed gaat, want  Rika schrijft wekelijks naar haar kinderen die in Zeeland bij hun vader wonen om op die manier contact te houden met haar familie. Haar dochter schrijft, aanvankelijk stiekem, terug en het contact tussen moeder en dochter begint weer op te bloeien, later komt er ook weer meer contact met de jongste twee zoons.

Dan komt wreed de oorlog tussen beide, Rika en Waldemar, die beide weten hoe het is om uitgestoten te worden, nemen Joodse vluchtelingen in huis. Dit gaat een tijdje goed, totdat ze verraden worden. Ze zullen beide de oorlog niet overleven.

Wat vond ik ervan?

Het is een aangrijpend boek, maar de eerste ruim honderd bladzijden was het meer een beschrijving dan een roman. Het duurde lang voordat het verhaal echt begon, het begon voor mij pas echt te leven toen het boek ik het boek uit had en het ging over denken. De wereld dacht slecht over Rika, terwijl zij, volgens mij, juist veel goed heeft gedaan. Zij hield van mensen ongeacht geloof of kleur. Een boeiende vrouw, ik zou willen dat ik haar en haar man gekend had.

Toch krijgt het van mij maar vier sterren, ik had in een roman meer ‘gevoel’ willen proeven.

Dit boek is ook verfilmd, ik heb de film (nog) niet gezien.

 

 

Advertenties

5 gedachten over “Sonny Boy

  1. Hallo Inge,
   Ik heb bewondering voor Rika, een vrouw die haar eigen plan trok en zich niets van vooroordelen aantrok.
   Nee, ik heb de film niet gezien en eigenlijk durf ik dat ook niet aan, ik vind de films meestal zo vreselijk tegenvallen en ik ben bang dat dat dit keer ook het geval zal zijn. Ik heb zelf een mooi beeld gevormd van Rika en Waldemar, dat wil ik graag zo laten.
   Heb jij de film gezien? (en wat vond je ervan?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s