De Koentunnel

Zo, probleem opgelost. Fonetisch hetzelfde, dus geen problemen in het alledaagse verkeer, maar een andere verwijzing, namelijk naar het fictieve personage Koen Kampioen, daar kan niemand gekwetst door raken, lijkt mij.

Hoewel dat hele gedoe mij tamelijk irriteert, want hier in ons dorp hebben we een school en een bejaardencentrum/verzorgingshuis die in de tijd dat wij hier wonen (vanaf 1986, vorige eeuw, dus) ook een andere naam hebben gekregen.

Ik begin bij het verzorgingshuis, dit had altijd de naam Ariënshuis, ter ere, of nagedachtenis of misschien ter herinnering aan Alfons Ariëns (26 april 1860 – 7augustus 1928). Alfons Ariëns was geen held, dat wil zeggen: hij leverde niets op en bracht geen buit binnen, maar hij richtte arbeidersbewegingen op en ging de strijd aan tegen alcoholmisbruik. Zo zorgde hij voor een coöperatieve textielfabriek (De Eendracht) en hij maakte zich sterk voor de arbeidersklasse. In het verzorgingshuis hier in het dorp waren de meeste bewoners mensen uit deze arbeidersklasse.

Maar goed, na een fikse verbouwing moest er een andere naam komen, waarom weet ik niet, maar tegenwoordig heet het ‘Liberein’. Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik ben erdoor ‘gekwetst’, zoals heel veel mensen zich tegenwoordig gekwetst voelen. Steeds wanneer ik er voorbij rijdt, denk ik niet meer: “Daar zit ik gelukkig nog niet.” maar: “Wat een K*T-naam, wie heeft die in vredesnaam bedacht.”

In ‘Liberein’ zit iets van ‘Libre’, vrijheid. Nou, de mensen die er zitten, zijn daar niet vrijwillig, ook zijn ze niet vrij. Ze wonen daar omdat het niet anders kan, omdat zij de Zilvervloot zelfs niet aan zich voorbij zagen trekken, maar omdat ze na een levenlang werken totaal op zijn, anders zaten ze wel met een Zwitserlevengevoel op een Bounty-eiland, waar dan de plaatselijke bevolking tegen een hongerloontje….. Oh, wacht, misschien even een bruggetje: Kan iemand er voor zorgen dat de mensen die werkzaam zijn in de zorg meer gaan verdienen? Dat zou Ariëns vast geweldig vinden. Tegenwoordig gaat er toch al te veel geld naar de groep die zich bezighoudt met het bedenken van namen en het haagseblufpokeren met (bit)coins, Liberein, zucht.

Dan die school, die heeft gemiddeld iedere tien jaar een nieuwe naam gekregen. Voor een van die namen ben ik nog medeverantwoordelijk geweest, wat me zelfs nog een taart heeft opgeleverd. Die school had ook heel lang een prachtige sculptuur aan de gevel. Die is er nu ook af, daarvoor in de plaats hangt er nu een stuk gevelbeplating met de naam erop, niet mooi, niet speels en niet kunstzinnig. Jammer.

Maar het brengt me wel naar die grachtengordelschool die de naam wil veranderen omdat ouders rare gedachten hebben bij de oude naam. Nu lijkt het mij dat ouders moeten kijken naar de kwaliteit van de school en het pedagogisch klimaat, maar misschien is dat vreselijk ouderwets.

Ik heb een paar tips voor die mevrouw van die school:

  • Het hoeft niet op nationale tv, een berichtje in de schoolkrant, inclusief prijsvraag voor een nieuwe naam is voldoende.
  • De Klimop is geen handige naam voor een school, je weet nooit wat voor publiek je aantrekt.
  • Ik vind ‘Teach-in’ een leuke naam voor een school. De laatste Nederlandse winnende inzending van het Eurovisie Songfestival (uit Enschede, nota bene).
  • Maar ik zou Ariënsschool ook heel gaaf vinden.
Advertenties

2 gedachten over “De Koentunnel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s