Beetje vreemd

Gisteren hebben Hua en ik weer een huis van The National Trust bezocht, dit keer was het Penrhyn Castle. Als je dan de verhalen hoort die bij zo’n huis horen, blijf je je soms verbazen. Dit kasteel ziet er namelijk uit als een middeleeuws kasteel maar is ‘pas’  gebouwd in de periode 1820-1832, er is dus niets middeleeuws aan en het is eigenlijk gewoon een nepkasteel en het is echt gebouwd om indruk te maken en de opdrachtgever (Lord Penrhyn) verkocht al entreekaartjes voordat de bouw helemaal af was. Toeristen mochten zijn huis bezichtigen op dagen dat de familie niet thuis was en dat was heel vaak. Ik vond vooral de keukens en de personeelsvertrekken erg mooi en leerzaam, maar ook het schilderij van Rembrandt was zeer de moeite waard.

Al met al was die Lord Penrhyn vooral een opschepper, die graag zijn eigen kasteel wilde hebben, maar ook het andere huis dat we tijdens deze vakantie bezocht hebben Plas Newyd had zijn eigen vreemde vogels, een van de erfgenamen heeft een gedeelte van het huis herbouwd tot een privé theater en liet zijn gasten ophalen met auto’s en trakteerde ze op lekker eten en drinken, dit alles zonder entree te heffen, gewoon om zelf lekker op het toneel te staan. Hij vond het ook niet nodig om de spelers nepjuwelen te laten dragen en tot de figuranten toe was iedereen gekleed in zijde en iedereen droeg echte juwelen, die de erfgenaam betaalde. Totdat het geld op was en hij zijn (omgerekend) miljoenen had omgetoverd tot een miljoenenschuld. Dit bleek later weer een geluk bij een ongeluk te zijn voor het huis, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Zelfs over de andere hotelgasten hier verbaas ik me soms. Zo was er het afgelopen weekend een heel leuk stel en zij vertelde me dat ze hier in de buurt een vakantiehuisje hadden, maar dat was verhuurd en daarom kwamen ze maar hier naar toe, omdat het zo’n gezellig hotelletje is. Het valt me toch wel op dat hier veel mensen uit de omgeving zitten.

Als je een beetje rondkijkt, zie je, gelukkig, veel dingen om je over te verbazen en dat is altijd weer leuk.

Jammer dat de vakantie er al weer bijna op zit. Woensdag gaan we weer richting Nederland. Ik ben benieuwd hoe het weer daar is.

Advertenties

2 gedachtes over “Beetje vreemd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s