Randgebeuren (bijdrage Hua)

Jigoro Kano

De laatste dagen hebben we genoten van judo in de zaal, maar op zo’n WK is er altijd ook het randgebeuren. Ook in Bercy was er voldoende randgebeuren te beleven, al gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat tijdens het WK 2009 in Rotterdam het uitvoeriger was. Maar ja, in Bercy heb je alleen de omloop, al is zo’n rondje ruim 500 meter. Zoals het Fransen betaamt was de catering prima geregeld. om de 20 meter een etenstandje. Dus honger en dorst hoefden we niet te lijden. Niet anders dan pijn in de portemonnee, want de prijzen waren pittig. Na de eerste dag hadden we in de gaten dat meegebrachte etenswaren niet, zoals bij de Spelen in Beijing, in een vuilnisbank hoefden te worden gegooid. Dus ben ik direct naar zo’n klein kruidenierswinkeltje bij ons hotel in de buurt gegaan om grote flessen water, koekjes, chips en cola te halen. Los van de boodschappen kun je er ook een praatje maken (in het Frans, dat wel). Maar ja, we redden ons daar aardig mee. Tijdens één van die boodschapjes kwam er een slecht lopende man binnen, die het ook erg duur vond in Bercy. Na wat heen en weer gepraat bleek het een Belgische cascadeur (stuntman) in ruste te zijn.

Piramide van judopakken

Enfin…terug naar Bercy. In La Village, waar alle grote merken met judopakken, shirts, etc. vertegenwoordigd zijn, hebben MeiMei en ik goed ingekocht. Zij een nieuw Adidasshirt in Franse kleuren en ik wat banden (een zwarte en DVD). Ook mijn lijfblad (L’esprit du Judo) stond er en ook daar hebben we lekker gekletst met een aardige mevrouw.

Voor het goede doel waren er ook wat initiatieven zoals de piramide van judopakken om in ontwikkelingslanden uit te delen of voor geld te veilen (zoals het pak van Ruben Houkes wereldkampioen 2007). Maar ook aan Japan werd gedacht door verschillende initiatieven. Een daarvan was een stand met Franse Japanners die voor een donatie je voornaam kalligrafeerden. Mooi was ook de “pin”-verzameling van alle Olympische spelen, WK’s, Grand Prix, Franse verenigingen en Nationale Bonden.

Kortom ook buiten de mat hebben we genoten van al het fraais, zoals de grafity muur met het portret van Jigoro Kano.

Voornaam in het Japans
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s