Pelgrimage

Li's pelgrimage
Li's pelgrimage

Vandaag zijn we terug geweest naar de St. Hildegard Abdij. Een soort pelgrimage voor Li, die graag wat boeken van en over Hildegard von Bingen wilde kopen. Dat is gelukt…… en niet alleen boeken. De wijn van de abdij voor de witte heeft een hemelse smaak. Helaas had de rugzak maar plaats voor vier flessen. De boekenwinkel annex wijnwinkel van het klooster zat ook vol met allerlei katholieke relikwieën. Zo heb ik van Li een heilige Christoffel gehad (de patroon van de reizigers) en heeft Li zichzelf een engeltje aangeschaft.

Een pelgrimage  leidt ook vaak tot het komen in hogere sferen. Voor ons was dat vandaag los van het branden van een kaarsje, het wederom zweven boven de wijnranken en de hogere ligging van het klooster niet zoveel. Alhoewel het proeven van wijn op de vroege ochtend ook een beproeving blijft. Ik heb mij over die proeverij ontfermd en Schwester Veronica vulde lachend iedere keer weer een bodempje in het proefglas. Overigens schreef Hildegard ook veel van haar gedichten in extase.

 

 

 

 

 

hildegard
Hildegard von Bingen

Vanavond in het journaal (via internet, want de TV in het hotel gehoorzaamd niet meer aan de afstandsbediening) hoorden wij dat er veel Nederlanders experimenteren met zaken om in extase te komen o.a. met nootmuskaat. Niks nieuws onder de zon volgens Li, want Hildegard schreef al rond 1150 over nootmuskaat. Zij gebruikte het: um die geistige Leistungsfähigkeit zu verbessern, die Stimmung aufzuhellen. In het door Li aangeschafte boek over de gezondheidsleer van Hildegard von Bingen staat verder over nootmuskaat: das Würzen mit Muskat sollte immer nur sehr dezent ausfallen; das Gewürz ist dominant. Ein zuviel kann zu Halluzinationen führen. Tja… wat is er nieuw onder de zon. Ook tijdens het lezen van The Clan of the Cave Bear kom je allerlei kruidenmengsels tegen. Ik zou zeggen lees eens een boek!

 

 

 

 

 

 

rheinfahrt
Rheinfahrt

Na onze pelgrimage zijn wij weer afgedaald tot rivierhoogte en hebben als toerist een heuse romantische Lorely-Rheinfahrt gemaakt. Ook hier werd weer een barrière geslecht, omdat vijf uur op een boot voor Li toch wel wat wacklich is. We hebben genoten boven op het dek. We zijn ijzeren heinig blijven zitten toen er wat lichte regen viel, die al snel gevolgd werd door zonneschijn. Wat wel vervelend is dat de bezienswaardigheden in het Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Japans werden herhaald. Dat levert toch minstens drie keer naar hetzelfde verhaal luisteren op en en passant ook het opvangen van de nodige woorden uit die andere talen op. Voor mij was vooral het Japans interessant om te zien wat er nog was blijven hangen. Na de vakantie ga ik er weer mee aan de gang.  Het was leuk om ook onze wandelroutes een vanaf de rivier te bekijken.

 

 

 

Burg Ehrenfels

Ook vanavond was het eten weer goed in Zum Grunen Kranz, het hotel waar we zitten. Omdat we kein Fleisch, kein Huhn, Fisch geht op ons kaartje hebben staan krijgen wij iedere avond een aangepast 4 gangen Schlemmer menu. Vanavond kregen we als tussengerecht echte Duitse Handkäse. Met de hand gevormd tot zeg maar een lange soort van banketstaaf, waar rondjes van worden afgesneden. Die rondjes hebben het uiterlijk van oude stukjes zeep. Een beetje transparant maar toch ook weer niet. Daar overheen lagen wat stukjes ui gedrapeerd. Het smaakte ondanks het uiterlijk heerlijk. Overigens combineren ze hier wel meer kaas met ui. Deze week hadden we ook een keer camembert met uienringen. Smaakte ook prima. Het hotel bevalt prima ik zou er een dikke 8 voor geven. Ondanks de wat kleine ongemakken van het internet de eerste dag en de weigerachtige tv vandaag (maar kijken doe je toch niet echt) een prima hotel. Ruime kamer met douche én bad. Behulpzaam personeel en prima huiswijn uit het eigen familie Weingut. Ook de annex wijnwinkel hebben we bezocht en naast wijn hebben we daar ook twee Weinreben gekocht. Eens kijken of we die thuis langs de schommel kunnen leiden.

 

Zum grünen Kranz

Morgen zetten we de reis voort naar kennissen in de buurt van Frankfurt. Daar kunnen we natuurlijk niet met lege handen aankomen en zullen dus nog eerst een Sektkellerei bezoeken. De aandachtige lezer heeft inmiddels wel bedacht dat wij onze wijnvoorraad voor deze winter op orde hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s