IJsland en Frankrijk

IJsland haalt alweer het nieuws met rookpluimen uit een vulkaan. Vorig jaar was het ook raak en moest de kunstreis van MeiMei’s klas helemaal omgegooid worden.

Behalve vulkanen heeft IJsland ookheel veel schapen en de schapen leveren wol. De IJslanders spinnen die wol niet maar maken er een soort lontwol van. Je moet er voorzichtig mee breien omdat het garen makkelijk breekt, maar omdat het snel vilt, kun je de draden ook weer snel aan elkaar plakken door het gewoon even tussen je handen te wrijven.

Hier in Nederland kun je deze Lett Lopi wol bestellen bij Astrid en dat heb ik gedaan. Het gratis patroon Freyja heb ik ook van de IJslandse site, maar ik heb besloten om het grijs maar grijs te laten en te kiezen voor iets meer kleur in mijn leven; en dit is het resultaat:

Lekker warm vest
Mooi motiefje
Gehaakte randen
Alleen nog knopen erop
IJslandse patronen worden net zoals de meeste Scandinavische in het rond gebreid, dat betekent dat je op een gegeven moment de gebreide ‘koker’ door moet knippen, altijd een spannend moment! Maar door het typische karakter van de IJslandse wol is het niet echt eng, de vezels van het garen grijpen door het breien en de beweging en warmte van je handen in elkaar, waardoor een beetje vervilting ontstaat en er minder kans is dat door het knippen het breiwerk uitgehaald wordt.
Huà heeft voor mij, behalve een uitgebreide (sorry) editie van Le petit prince,  een breigerelateerd cadeau meegenomen uit Parijs, het boek Haute couture pour Bébé, met prachtige naai- en breipatronen, gelukkig worden bij ons in de ruime kring nog veel babietjes verwacht.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s