DC Noise (bijdrage van Huá)

Neen, het is geen nieuwe DC-10 ofzo. Deze afkorting staat voor "Demogragphic Change – New Opportunities In Shrinking Europe". Nooit van gehoord, hoor ik jullie denken. Tot afgelopen donderdag wellicht. Toen stond er een heel stuk over in de Tubantia. Geen toeval want op donderdag was er een conferentie over dit onderwerp.

dc noise

De brochure zegt, dat naast klimaatverandering en globalisering, demografische veranderingen tot de meest grote uitdagingen voor Europa en haar regio’s gelden. De gevolgen zijn nu al voelbaar in bepaalde regio’s (o.a. in Limburg en Zeeland). Welke dan? Welnu enkele voorbeelden: Afname van de totale bevolking. Enschede groeit bijna niet meer, andere plaatsen kennen al een krimp. Er is zelfs al een nieuw woord in het politieke jargon: "krimpgemeente". Kleiner wordend aantal jonge mensen (kunnen we straks in de kleine kernen nog wel scholen open houden). Een krimpende beroepsbevolking (vanaf 2011), een andere ethnische samenstelling van de bevolking en een veranderende samenstelling van de huishoudens. Er zullen meer ouderen komen, meer eengezinshuishoudens. Kortom er gaat het nodige veranderen de komende 10-15 jaar.

Dat roept vragen op, bouwen we nu niet voor leegstand straks? Hoe houden we kleine kernen leefbaar? Wat doen we tegen verpaupering als gevolg van leegstand? Maken we bijvoorbeeld dan meer stadsparken?

Hoe kom ik straks als werkgever aan personeel? Dat betekent een ander personeelsbeleid. Zuiniger zijn op je 55+-ers, want die moeten door tot hun 65ste (of misschien wel langer). Op dit moment staan er 4 werkenden ten opzichte van één 65+. Straks is die verhouding 1 op 2. Vooral de randregio’s waar Twente er één van is, zullen het moeilijker krijgen om jonge mensen te binden en krijgen. Meer weten? kijk op de website van DC Noise.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s