Meer kijkplezier (bijdrage van Huá)

De IJF (international judo federation) is flink bezig geweest na de Olympische Spelen om het judospel aantrekkelijker te maken. Aantrekkelijker voor de toeschouwer en voor de televisie. De regels zijn per 1 januari 2009 ingevoerd. Van enkele regels kunnen de voetballers nog wat leren.

De meest ingrijpende regel is, dat er niet langer coaches aan de mat mogen zitten. Formeel beroept men zich op het feit dat de judoka’s het op de mat alleen moeten uitvechten. De coach begeleidt tot de wedstrijd. Feitelijk vond men dat sommige coaches het tijdens de laatste OS het te gortig hebben gemaakt met opmerkingen naar de scheidsrechters. Te weinig respect dus voor de arbitrage en dat kan niet. De bekendste is Ronaldo Veitia die er een sport van maakt om het oneens te zijn met de scheidsrechter (althans als zijn judoka achterstaat). Op de OS kreeg hij als enige coach een stoel zonder armleuningen. Vreemd!? Eigenlijk is deze regel wel jammer, want ook het toneelspel van de coaches is prachtig om naar te kijken. Kijk maar hoe Ronaldo en Cor zich inleven.

cuba coach     image

In een eerdere blog heb ik het al gehad over judo op het randje. Nou dat wordt nu bijna niet meer mogelijk omdat de wedstrijd doorgaat (en punten dus ook tellen) zolang maar één van de judoka’s contact houdt met de blauwe rand. Afgelopen zondag heb ik tijdens het Espoir toernooi gezien, dat dit dus echt een verbetering is. De wedstrijd wordt minder onderbroken en het eeuwige spelletje van buiten de mat duwen (om je tegenstander een straf te laten krijgen) is daarmee ook van de baan.

Ook de laagste score, de koka, is vervallen. je moet dus nu al echt scoren om nog te kunnen winnen. Of tactisch judo daardoor tot het verleden behoort betwijfel ik. Even afwachten. Wat ook niet meer mag is broek pakken. Het been mag nog wel, maar zonder daarbij de broek beet te pakken. Dat betekent dat veel worstelaars in het judo een probleem gaan krijgen, als de arbitrage zich goed houdt aan deze regel. Afgelopen zondag zag ik nog wel wat twijfelgevallen, die wel een score gaven, maar waarbij de broekspijp toch listig werd beetgepakt. De lage kata-guruma’s worden wat moeilijker uit te voeren, net als het beetpakken en eruit lopen.

broekpakken   

Wat ook direct bestraft gaat worden is negatief judo. Het overdreven gehoekt staan bijvoorbeeld. Ook daar heb ik eerder overgeschreven. En ook dat vind ik een prima ontwikkeling. Dus het judo wordt weer meer rechtop en je krijgt daardoor weer meer de authentieke worpen. Goed voor het kijkplezier.

gehoekt judo

Er zijn nog meer wijzigingen, maar die moet je zelf maar nalezen op de website van de JBN (onder nieuws). Ik denk dat het per saldo een beter schouwspel oplevert, alleen jammer van die coaches!

Advertenties

Een gedachte over “Meer kijkplezier (bijdrage van Huá)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s