Verpaupering (bijdrage van Huá)

Zo de feestdagen zitten er weer bijna op. Kunnen we weer met de normale energie aan onze blog werken. Nu is het niet zo, dat we de laatste dagen niks meegemaakt hebben dat niet blogwaardig is. In tegendeel. Gisteren waren we nog in het Nieuwe Luxor in Rotterdam bij een uitvoering van de musical Les Miserables. Ik was nog nooit in het Luxor geweest, wel vaak erlangs op weg naar hotel/restaurant New York. Ik was erg gecharmeerd van het interieur. Ik heb er daarom maar wat fotootjes van geschoten. De hoofdkleur rood is mooi doorgevoerd in allerlei elementen. Een en ander afgewisseld met marmer, hout en moderne aankleding.

luxor theater buiten   IMAGE_300

Maar goed we kwamen voor de musical. Die gaat dus over de verpauperden in het Frankrijk van de rond 1830. Het credo "enrichissez vous" leidde tot grote sociale tegenstellingen. Enfin … een dijk van een verhaal van Victor Hugo, die dit verhaal in ballingschap in Guernsey schreef. Daarover later meer, we zijn in St. Peter Port natuurlijk naar zijn huis geweest.

IMAGE_318 

Maar ja die musical …… persoonlijk vond ik het een beetje een verschraalde voorstelling. De rest van het publiek niet, want na het slotaccoord stond iedereen maar meteen "recht". Dat vond ik zelf wat teveel eer. Het is maar wat je gewend bent. De zang viel tegen, de hoge registers zullen we maar zeggen moesten er geforceerd uitkomen. Hoe anders was dat bij de laatste opera die ik zag (voor de trouwe lezer Turandot van Puccinni). De kinderrollen waren ook niet best (niet te verstaan). Maar ja, de rest van Nederland denkt daar anders over, ook hier slaat culturele verpaupering toe. De zoektochten naar musicalsterren als Evita, Maria, Jozef en Tarzan leiden mijns inziens tot die verschraling. Laten we daar maar snel mee stoppen en het als vanouds opstijgen vanuit harde en noeste muzikale scholing weer gaan koesteren.

Tot zover…….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s