Für unsere Deutsche Gäste (bijdrage van Huá)

Het wordt spannend, want Li is bijna Sara. Dat vieren we met een feestje, maar daar berichten we later nog wel over. Op het feest komen ook "oude" familievrienden uit Duitsland. In dit geval de dames Aschenbrenner met Ehegatte. Vroeger was het niet gebruikelijk om op vakantie te gaan. Wij gingen dan met enige regelmaat met de trein naar Duitsland op vakantie naar de familie Aschenbrenner. Een wereldreis zonder internet en allemaal via een spoorboekje te regelen. Zo leerde ik zeer praktijk gericht de Duitse taal. In mijn beleving prachtige vakanties  met natuurlijk twee speelkameraadjes (en hun vrienden en vriendinnen uit de buurt). Eén vakantie was wat minder, maar dat lag niet aan onze gastheren. Dat was in 1974 toen we in Duitsland de bekende WK finale bekeken. Aber dass ist schon lange her.

De laatste keer dat Li en ik in Duitsland waren is alweer enkele jaren terug. Het kan zo lopen. Toen kwam ik ook voor de eerste keer eens achter het ijzeren gordijn. In al die andere vakanties had ik er slechts voor gestaan of naar het Ostfernsehen gekeken.

We hebben toen het Slot Wartburg in Eisenach bezocht. Een aanrader. Dat is echt zo’n slot waar je de ridders met hun paarden nog binnen hoort rijden. Strategisch gelegen op een rots (400 meter), waarvan je de helft naar boven moet lopen. Je krijgt dan wel waar voor je geld.

DSCN5856       DSCN5848

Het slot heeft een fantastische ridderzaal, waar de nodige verdragen zijn getekend. Ik heb echt genoten van de schilderingen in deze zaal. Ook de gobelins zijn fantstisch. Het probleem met die Gobelins is, dat ze door de inwerking van licht vaak erg verkleuren. Maar zoals je ziet zijn hier ook de blauwe kleuren goed behouden.

DSCN5847

Dit is niet het enige pronkstukje. De restauraties waren in volle gang. Eén van de vertrekken was geheel voorzien van een mozaiek. Schitterend letterlijk en figuurlijk. Niet alleen normale kleurtjes, maar ook bladgoud. Hieronder een voorbeeld.

DSCN5846

De Wartburg is verder ook nog bekend omdat Martin Luther er gewerkt heeft. Hij heeft er het nieuwe testament in het Duits vertaald. Natuurlijk…… dat doen wij ook op iedere plek waar Van Gogh heeft gewoond….. is de werkkamer van Luther bewaard. Ik wil jullie hem niet onthouden.

DSCN5853   DSCN5854

Spartaans maar wel met een lekkere tegelkachel. Die kom je wel vaker tegen in dit soort kastelen. Voor de goede orde we praten over het jaar 1521.

Tot zover.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s