Tegenstellingen (bijdrage door Hua)

 
 
Polen leek vandaag een stuk vriendelijker. De zon scheen, de lucht was blauw en onze gedachten waren bij ons aanstaande bezoek aan Auschwitz. Op ongeveer 60 km van Krakow ligt Auschwitz of Oswiecim, zoals de Polen het noemen. We zouden ook Birkenau bezoeken. Ik wist van beide kampen, maar niet dat ze op slechts 3 kilometer van elkaar liggen en onderling " verbonden" zijn. Auschwitz is ingericht als een museum, maar de indrukken zijn niet minder heftig. Birkenau heeft men gelaten zoals het was. De poort, het perron, de selectie en de gaskamers en als je naar het kamp mocht de ellende naar een langzame dood. Anderhalf miljoen mensen zijn daar gestorven.
 
PICT0501PICT0502
 
Je kunt je indrukken moeilijk beschrijven over het leed dat daar door de Nazi’s is aangedaan. Daarom probeer ik het maar vast te leggen in een 160:
 
Miljoenen zijn mij voorgegaan,
alleen kwamen zij er niet meer van vandaan.
Rest mij slechts het intens beleven van het leed
dat men in Auschwitz heeft ondergaan
 
miljoenen                         PICT0518
 
 
De tegenstelling is dan ook groot als je vanuit deze dodenfabriek (zoals de gids het benoemde) in een levendige stad als Krakow terrugkomt. Krakow verandert je kijk op Polen. De oude stad is door de eeuwen heen behouden en inmiddels grotendeels schoongemaakt en geface-lift. Een studentenstad ook met dito interesses, zoals een betoging tegen bont, dat hier overvloedig in de winkels ligt. Even gefotografeerd voor Gege. Een uurtje of wat door het centrum gewandeld en de indrukken opgenomen. Ook hier weer fraaie gebouwen met mooie details. Heel wat anders dan Warschau. Een aanrader.
Morgen staan de zoutmijnen op het programma. Eens zien of we Pinokkio nog tegenkomen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s