Nic nje je problem (bijdrage van Hua)

Niets is een probleem!
Een prachtige uitdrukking die ik vandaag in een fabriek, waar ze allerlei plastic toepassingen maakten tegenkwam. Zoals de opvallende lezer wel heeft opgemerkt zit ik op dit moment in Bratislava met de Urgenossenschaft. Dit jaar hebben we een werkconferentie en dus stond vandaag een bezoek aan een Oostenrijks bedrijf dat plasticbuizen en andere plasticzaken maakt. Bratislava ligt op een uurtje rijden van Wenen in Slowakije. Maar dat is dus een totaal andere wereld. De taal is Slavisch en niet Germaans. Je snapt er niet veel van. Slowakije is een land dat op 1 januari overgaat op de euro. Slowakije is de autofabrikant van Europa. Er worden hier jaarlijks 1 miljoen auto’s in elkaar gesleuteld en…….. de door onze bezocht fabriek maakt jaarlijks 125 miljoen kilometer plasticpijp. Waar blijft het vraag je je af. Enfin….. oost-europees land en dito arbeidsomstandigheden.
 
IMAG0188IMAG0189
 
Helaas kan ik nu geen foto’s downloaden. Kabeltje vergeten. Maar een arbeidskracht is hier net als in China toch goedkoper dan een machine. Dus er zitten batterijen met dames a la snip en snap nippeltjes, moertjes en boutjes vast te draaien. De hele dag door. Maar ja, ze hebben een baan. Daarna zijn we op bezoek geweest bij de Tatra bank. Een succesvol onderdeel van de Raiffeisenbank Oostenrijk International. Deze bank is in de negentiger jaren met diverse greenfield operaties begonnen in de voormalige Habsburgse landen (Hongarije, Tsjechie en Slowakije) en met succes. De groei is fenomenaal.
Na al dit harde werken zijn we de "alt stad" ingegaan (met gids) en de binnenstad is prachtig. Mooie (goed opgeknapte) oude gebouwen met prachtige details (foto’s) volgen. Wat een tegenstelling met de buitenwijken waar we ’s morgens waren.Dat was Oostblok architectuur van een hoge kleurloosheid. Hier zag je dus dat we er nog niet zijn in Slowakije. Het gemiddelde loon ligt op 800-900 euro in de maand.

PICT0406PICT0396    

 
Gelukkig maakt de binnenstad veel goed bij dit gesomber over de rest van de stad. Ondanks de lage lonen was het credo "nic nje je problem". De tweede regel was elke dag lachen.
Dat klinkt als een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. We hebben vandaag met de Urgenossen toch wel veel gelachen.
Bis Morgen.
Advertenties

Een gedachte over “Nic nje je problem (bijdrage van Hua)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s