Op en rond de mat (1) (Bijdrage van Huá)

Naast spetterend judo op de mat, heb ik tijdens de OS ook heel veel dingen rond de mat gezien, die de moeite waard zijn om in deze blog op te nemen. Tijdens een OS is het bij het judo rond de mat anders dan bijvoorbeeld op het EK, waar wij in Rotterdam ook waren. Tijdens die toernooien (WK, EK) zitten er alleen maar kenners in de zaal. Kenners die iedere scheidsrechterlijke dwaling genadeloos afstraffen met een striemend fluitconcert. Bij de OS heb je kenners en supporters.

Het verschil haal je er direct uit. De kenner kijkt geconcentreerd naar alle wedstrijden en kan bij een mooi punt van de tegenstander ook applaudiseren. De kenner heeft het wedstrijdschema en houdt dat bij. Eén van de kenners die wij tegenkwamen, was onze judovriend Akkie Muilwijk, een telg uit een bekende Nederlandse judofamilie. Met Akkie en zijn broer Boy zijn we in de judohal en het HHH veel opgetrokken. Jongens het was gezellig.

P1010061 P1010065

De supporters die aanwezig zijn, zijn ook goed te onderscheiden. Eigenlijk kun je naar regio van herkomst rangschikken. De Aziaten, Jappanners en Koreanen, die veelal als groep gekomen zijn en dus bij elkaar zitten, zorgen voor veel spektakel. Meestal is er één aanjager met waaiers, die met een oerkreet de rest aan de gang zet. Bij de Chinezen ging dat met "Zhong Guo………(de rest) China…".

S5032302 P1010055

De Oostblokkers (voormalig Sovjet-unie) klitten ook bij elkaar en gaan dus op plaatsen zitten, die voor anderen zijn. Omdat niet alles was uitverkocht kwamen ze er meestal mee weg. Hier vielen vooral de Azerbadjanen op. Maar die hebben ook goede judoka’s. En dan heb je de Hollandse supporters. Die denken dat ze bij een schaats- of voetbalwedstrijd zitten en eigenlijk voo het judo wat "overdressed" zijn. Natuurlijk, en zal ook wel meespelen bij dit publiek, krijgen ze veel fotomomenten van de buitenlanders. (overigens vallen deze supporters nog mee!). En dan heb je de Amerikanen. Die eigenlijk, ik moet eerlijk toegeven, ontzettend irritant zijn. Overtuigd van hun eigen onoverwinnelijkheid (terwijl ze bijna nooit verder dan de voorrondes komen) schreeuwen (of krijsen) ze de hele zaal bij elkaar. Als het niet gaat zoals ze willen gaan ze roepen "shido white" of "shido blue", afhankelijk van de kleur van de tegenstander. In het voetbal heet dat kaarten aansmeren. Het jammerlijke was dat andere supporters dat gedrag over begonnen te nemen. En dat is jammer bij de toch zeer sportieve judosport.

S5032932 P1010080

Maar ja…. bij al dat succes worden natuurlijk ook de kenners weleens meegesleept en dat uit zich dan in de volgende uitspattingen, o.a. van de broertjes Muilwijk (zeer toepasselijk met een grote leeuwebek). En ook wij komen los.

P1010082 P1010086

En dan heb je natuurlijk nog de trouwe supporters. Overigens zie je die vooral bij de Fransen, Belgen en Nederlanders. Ze komen als groep, familie, trainers en vrienden en die hebben speciaal voor de gelegenheid t-shirts laten maken. Ook dat wil ik jullie niet onthouden.

P1010054 P1010049

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s