Kwaliteitsbewaking

Ook in China ontkom je er niet aan: de enquête!

Nu is het wel zo dat het invullen van het formulier meteen allemaal blogwaardige onderwerpen oplevert, dus het is niet echt voor niets geweest. Als dank voor het meedoen kregen we ook nog een klein cadeautje: een gelukshanger van de Beijing Opera (2 stuks, MeiMei kreeg er ook één, nadat we de vrijwilligster een HHH-keycord hadden gegeven).

De vragen gingen over hoe de "buitenlanders" ontvangen werden in Beijing, over hygiëne, over vriendelijkheid, verstaanbaarheid, het verkeer, hondenpoep en nog wat van die dingen. Nou, over al die dingen apart kun je al hele verslagen schrijven.

  • Om maar eens met die hygiëne te beginnen: Ons appartement is schoon, zelfs onze was wordt gedaan. Er is een wasmachine in het appartement (Chinese handleiding) en we hadden al wel waspoeder gekocht, maar nog niet de moed verzameld om het wassen echt uit te proberen. Wel hadden we de aanwezige was verzameld en alvast klaar gelegd om het `s avonds eens uit te proberen. Wat schetst onze verbazing: bij thuiskomst hangt alles netjes aan ons inpandige balkon! Is dat service of niet?Ook de metro is hardstikke schoon, London kan daar echt een voorbeeld aannemen, zelfs de MeiMei vindt de toiletten (!) hier schoner dan openbare wc`s in andere landen en ze is best kritisch op dat punt.  Bovendien zegt ze dat het wel fijn is om niet op een smerige wc-bril plaats te hoeven nemen. Ze heeft wel gelijk. Trouwens, bij de dameswc`s in het sportcomplex staan steeds gemiddeld 3 schoonmaaksters om meteen in actie te komen als dat nodig mocht zijn. Aan de lucht kunnen ze helaas niets doen. Maar soms is de hygiëne erg ver te zoeken. Vandaag zagen we nog een vrij aparte manier van zindelijkheidstraining. De kinderen die nog niet zindelijk zijn, dragen hier kruisloze kruippakjes en de behoefte doen ze door die opening gewoon in het gras (gezien in de dierentuin) en vandaag hebben we nog een andere plek gezien die heel goed als wc kan dienen; de afvalbakken zijn hier gescheiden in recyclebaar en niet-recyclebaar. Vandaag hield een moeder haar zoontje gewoon even boven het "recycle"-gedeelte en met een keurig boogje kwam de plas daarin terecht, maar of het hygiënisch is??? Officieel mag spugen in het openbaar ook niet meer, maar vooral de oudere Chinezen hebben daar zo hun eigen ideeën over.
  • Dan de vriendelijkheid, de mensen zijn hier echt heel vriendelijk, de vrijwilligers schieten zelfs wel eens door in het vriendelijk zijn. Dan heb ik echt de behoefte om te zeggen dat ik niet geholpen wil worden. Of na de bodyscan, na het verplichte:"Thank you for your co-operation" (dank u voor uw medewerking) heb ik soms de neiging om te zeggen dat ik het waardeloos vind dat er wel vlaggetjes en paraplu`s mee naar binnen mogen, die zijn ook scherp!

Ik sla verstaanbaarheid even over, want er zijn zoveel dialecten in China dat ze soms zelfs moeite hebben om elkaar te verstaan. Over het verkeer heb ik het ook niet, want je moet hier het verkeer zien als een "uitdaging" die je iedere dag moet aangaan en als je heel de overkant van het zebrapad hebt gehaald, heb je het goed gedaan. Een zebrapad is gewoon een soort straatversiering, zij die er over heen lopen zijn de zebra`s en de taxi`s zijn de jagers.

  • Dan dus de HONDENPOEP. De top 1 ergernis in Nederland. Toevallig hebben we vandaag een mevrouw gezien die de poep van haar schatje op schepte maar een stukje vergat. Dat is de enige drol die ik in weken van een hond heb gezien! We zien trouwens ook verdacht weinig honden en de honden die we wel zien, zijn van die paradeerhondjes. Van die beestjes die te schattig voor woorden zijn en die een bijzonder hoog knuffelgehalte hebben. Ik denk dat de diepvriezers hier vol zitten met de lelijke rassen en dat er na de Olympische Spelen een gigantische barbeque gehouden wordt voor alle vrijwilligers.

Maar nu even serieus: wat gaat het goed hè, met de judomeiden! We genieten hier echt van Topsport en het leuke is dat de spelers zo lekker dicht bij zijn en het contact ook op prijs lijken te stellen, kijk maar eens naar deze foto`s van MeiMei:

S5032355 P1010053

P1010050 P1010051

We zien hier Mark Huizinga; Elisabeth Willeboordse (brons); Tanimoto (Goud!) en Venezolaan Jose Camacho poseren met ons toppertje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s