Shop till you drop (bijdrage van Huá)

Vandaag hadden we op het programma een "shop-dag". Dat hoort er nu eenmaal bij als je met dames op stap bent. Nu hadden we gisteren ook al een "mall" bezocht, maar ja…..vandaag werd het anders. We zouden naar de Silk Street, very famous…. op jacht naar wat koopjes. Wat moet je, je daar nu bij voorstellen? Voor de lezers die al eens in Camden (Londen) geweest zijn op de Camden Market weten ongeveer wat het is. Alleen veel, veel, veel groter. In totaal 6 verdiepingen volgestopt met kleren, schoenen, tassen, sjaaltjes, stoffen en parels en andere prullaria. Alle merkartikelen zijn naar alle waarschijnlijkheid nagemaakt. In ieder geval de Björn Borg onderbroeken. Je moet wel een kenner zijn, zoals MeiMei, die het meteen zag. De elastische band was niet goed en men had zelfs het stofje van een ander merk genomen. Tja… een belevenis was het wel. Ikzelf werd bijna nog fysiek een stalletje ingetrokken door een lieftallige Chinese jongedame die mij wel een t-shirt van Ralph Lauren wilde verkopen. Men is sowieso wat pakkerig in China. Voor een judoka niet zo’n probleem, die wordt wel vaker aan zijn jasje getrokken. Voor Lí werd het allemaal wat erg veel. We hebben uiteindelijk een sjaal gekocht (real silk, handmade, special price 30%), die volgens de verkoopster "supermooi" was. Jaja, het enige woord Nederlands dat ze kent, maar het trekt klanten en daar gaat het om én "echte parel-oorbellen" voor Meimei van yuan 1250 voor yuan 60 (6 euro). Ik denk dat we de plaatselijke economie zo genoeg hebben gesteund.

Waar we eigenlijk naar op zoek waren was zijdenwol voor het breien in Peking. Nou dat hadden ze daar niet, maar we werden keurig doorverwezen naar Dong Jiao. Dus hop in de taxi en daar gingen we. Dong Jiao was ook een soort silk street, maar dan meer van het type "zwarte markt", alleen veel, veel en veel groter. Een belevenis op zich want hier waren we echt de enige Westerlingen. Zie de foto’s voor een impressie

S5032224 S5032225

S5032220 S5032227

Uiteindelijk hebben we geen wol gezien en hebben we er maar wat thee gekocht en heb ik een nieuwe ringtoon gekocht voor 5 yuan. Dat is de prijs voor een Chinese krekel. Die beesten maken een behoorlijk lawaai dat op en neer rolt. Ze worden als huisdier gehouden in kooitjes, die je daar ook kon kopen. Ik heb mijn telefoon in de kluwen krekels geduwd (ze zaten allemaal apart in hun bamboe verkoopmandje) en de verkoper maar 5 yuan gegeven, waar hij zeer tevreden mee was.

Uiteindelijk hebben we in een uitgebreide ceremonie (veel proeven) wat thee gekocht.

Ons volgende doel was het bekijken van de Olympic venues. Dat ging maar ten dele want alles was afgezet. Bovendien moesten we weer op de foto. Als bewijs dan toch maar even een foto van mij voor het Birds nest (met mijn al te koop gevraagde Adidas shirt).

S5032241

Gelukkkig kwamen we er nog een Authorized Olympic Gift Shop tegen, waar we de laatste souveniers hebben gekocht (o.a. 25 (er shi wu) potloden daar keek men wel van op). Dat kan overigens nog wat worden, want er is wel een zeer omslachtig afrekensysteem. Ten eerste alleen cash (daar zullen veel Olympia-bezoekers niet op hebben gerekend met hun plastic), ten tweede zoek je eerst uit wat je wilt, daar krijg je een bonnetje voor. Als derde stap ga je daarmee naar de (enige) kassa waar je betaalt en als stap vier ga je dus weer terug naar de balie om met dat bonnetje de spullen op te halen. Nu waren wij de enige in de winkel, maar ik kan me zo voorstellen dat als de Spelen beginnen en er veel mensen in de winkel zijn de stress wat kan oplopen. Wij zijn in ieder geval geslaagd.

Overall weer een prachtige dag. Veel aardige en behulpzame Chinezen tegengekomen en ook weer voortreffelijk gegeten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s