Belgische troeven (bijdrage door Huá)

Speciaal voor onze trouwe belgische bezoeker, heb ik mij eens verdiept in de Belgische judoka’s. België heeft een indrukwekkend verleden als judoland. Topsport in België kent zo zijn eigen problemen. Dat komt door het communautair verdeelde land. Op alle gebied schijnt dat tot crisis te leiden. In de hoogtij dagen van het Belgische judo was daar "de bende van DeDecker". Hij smeedde geheel op eigen kracht (gesponsord door een bank natuurlijk) een team met kampioenen (Harry van Barneveld, Ulla Werbroeck, Ingrid Berghmans en Gella Vandecaveye om er maar een paar te noemen). Ze wonnen met gemak van "den Hollanders". Meer informatie hoe Jean-Marie dat voor elkaar heeft gekregen, staat in zijn boek: "Ik, Jean-Marie Dedecker". Een zeer lezenswaardig boek van een eigenzinnige Belg.

Maar nu het heden. België zendt drie judoka’s naar de spelen. De lichtste is Ilse Heylen (-52 kilo). De vorige OS heeft Ilse brons behaald. L’esprit schrijft dat ze na het mislukte WK wat onzichtbaar is, maar zich wel gemakkelijk heeft geplaatst (4e plaats ranking, geschoond 3e).

Bij de dames -70 kilo (het gewicht van Edith Bosch) komen we Catherine Jacques tegen. Die zal het denk ik wat moeilijker krijgen met een 10e plek op de Europese ranking (geschoond 6e plek). In 2008 heeft ze alleen in het super A-toernooi in Sofia een 3e plek weten te scoren.

Tot slot Dirk van Tichelt -73 kilo. Dirk is regerend Europees kampioen. Dirk is in 2008 in topvorm, als ik het goed lees. Dus daar kunnen we nog wat van verwachten. Het leuke is dat Meimei en ik Dirk op de trainingsstage in Koksijde in actie hebben gezien, dat maakt het weer wat persoonlijker.

Ilse en Dirk doen mee in gewichten waarin wij geen deelnemers hebben. Dat betekent dat wij ze zeker gaan aanmoedigen. Dat zullen we ook doen voor Catherine, alleen niet als ze tegen onze Edith moet. Wil je meer weten over deze judoka’s. Dat kan! ze hebben alle drie een website.

  

Ik wil besluiten met een wijsheid van Jean-Marie, die zijn judoka’s altijd voorhield: je bent pas sterk in de belangrijke wedstrijden, als je ook op trainingen met sterke tegenstand te maken krijgt. Laten we hopen dat deze drie judoka’s dat hebben gedaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s