GO CHINA!

 

Natuurlijk zijn Huá en ik naar deze tentoonstelling in Assen geweest. We schijnen zelfs geluk te hebben gehad omdat er geen wachtrijen stonden. Dat zal wel, maar het was nog druk genoeg. We schuifelden voorzichtig langs de kunstschatten uit China en probeerde voorzichtig toch wat van de karakters te onderscheiden. Het teken van de tentoonstelling (het lijkt een soort zwaard) stelt "het midden" voor en betekent ook "China", want China was het Rijk van het Midden.

IMAG0124

Het mooie van inlezen (inleven) is dat je dingen herkent. De kimono heeft namelijk slechts twee grondvormen, één met rechte revers en één met een bies en omslag op de heup. Deze krijger heeft duidelijk zichtbaar die tweede grondvorm aan.

IMAG0097

De gezichtsuitdrukking van de terracottafiguren is zo getroffen dat het lijkt of deze knielende boogschutter je aankijkt. Elk van de duizenden beelden heeft zijn eigen gezicht, het is niet voor te stellen dat ze zo lang geleden gemaakt zijn, het vakmanschap van de makers is indrukwekkend.

IMAG0121 IMAG0101

Het paard is zo levensecht dat het lijkt of het ieder moment weg kan lopen. Het harnas van de cavalerist is goed herkenbaar. De "plaatjes" waren eigenlijk een soort maliënkolder van kleine stukjes leer. Er zijn bij de opgravingen ook harnassen gevonden, gemaakt van stukjes steen omdat ze voor de eeuwigheid bewaard moesten blijven en leer zou in de loop van de tijd vergaan…. Er is goed over nagedacht, al die eeuwen geleden.

Het mooist vond ik eigenlijk de bronzen en terracotta dieren. Xi`An wilde niet alleen bescherming in het hiernamaals, hij wilde zich ook aangenaam verpozen in mooie tuinen met prachtige kraanvogels en zwanen of een een erf met boerderijdieren zoals deze aandoenlijke drachtige varkens.IMAG0128

Ik ben heel blij dat we net voor onze reis nog even naar Assen zijn geweest, het was echt heel indrukwekkend, als je nog niet geweest bent, moet je echt gaan. Het kan nog t/m 31 augustus 2008.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s