Modegrillen (bijdrage Huá)

Geloof het of niet, maar ook het judo is aan modegrillen onderhevig. Als je beelden uit de oude doos bekijkt dan is het wedstrijdjudo uit die tijd (1964 Anton Geesink) erg passief en vanuit een standaard kumi-kata (de manier van beetpakken). En standaard is één hand aan de rever en de andere hand aan de mouw. Plus er wordt rechtop gejudood. Hoe anders is het nu. Tegenwoordig staan ze zover voorover gebogen, dat het lijkt alsof ze de contactlenzen aan het zoeken zijn. Niet mooi om naar te kijken. Hoe komt dat nu?

Eigenlijk is de verklaring simpel judo evolueert en bijna iedereen wil de nieuwste stijl toepassen. Door de verspreiding van judo over de hele wereld worden er vanuit andere aanverwante vechtsporten (sambo, worstelen, braziliaans jiu-jitsu) technieken in het judo geïntroduceerd. Met name de invloed van het sambo (zeg maar een Russische variant op judo en worstelen) is er een "Russian Style Judo" ontstaan met veel tilworpen (waaronder (op het plaatje een klassieke) kata guruma). 

images[1]

Op het filmpje dat ik dinsdag nog heb opgezet zie ik weer twee nieuwe invloeden uit de wereld. Op het WK 2007 waren opvallend veel judoka’s uit Mongolië. Nu heeft Mongolië een vrij harde worstelvariant… juist ja het Mongools worstelen. Op de steppe in een strak leren broekje en dito hesje gaat het erom om de tegenstander op de grond te krijgen. Zo’n pakje geeft weinig houvast en dus is hier het pakken van de benen en het uittillen van de tegenstander ook van belang. Dat zie je dus nu ook terugkomen op de wat zachtere judomat (en ik maar denken dat judoka’s geen watjes zijn).

Mongolian_warriors[1]

Op het laatste WK zijn de traditionele favoriete worpen uchi-mata en seoi nage op twee knieën (zie video van Jeon) voorbijgestreefd door wat de Fransen noemen ramassements de jambe, oftewel technieken waarbij de tegenstander geworpen wordt door het pakken/omklemmen van de benen met de armen. Met dank aan het tellen van l’esprit du judo, 79 scores met ramassements, 60 scores met uchi-mata, 35 scores met o-uchi-gari, 30 scores met seoi-nage en kata-guruma (WK 2005. Bron: l’esprit du judo).

En de modegril……… alle jonge judoka’s willen nu ook beentje pakken en kata guruma doen. Laten we eerst we ze eerst de basistechnieken maar bijbrengen.

Oh ja… en die tweede nieuwe invloed… daarover de volgende keer.

Advertenties

Een gedachte over “Modegrillen (bijdrage Huá)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s